
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

 

 
   

 
  

 

 
   

  
  

  
    

 
  

  
   

 
    

    

 
 

   

 
 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-14 

Issued: November 1962 

This opinion was decided under the Canons of Professional Ethics, which were 
in effect from 1946 to 1971.  Lawyers should consult the most recent version of 

the Rules of Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at 
http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question 1: A father and his son, both licensed attorneys at law, are associated in their 
practice of law in the same office. The father files petition on behalf of an 
heir at law to have the son appointed administrator of an estate, with the 
father as attorney for the administrator. Is it ethical for the father to charge 
a fee as attorney in such case? 

Answer 1: Yes. 

Question 2: A father and his son, both licensed attorneys at law, are partners in the 
practice of law in the same office. The son is appointed administrator of the 
estate of a decedent. The father is named attorney for the estate. Is it ethical 
for any fee at all to be charged as attorney in such case? 

Answer 2: Yes. 

Question 3: Is it ethical for one partner in a law firm to be named as administrator, 
executor or trustee and the other partner represent him as attorney and 
receive a fee as attorney, with both partners sharing the commissions of the 
administrator, executor or trustee, and the fees as attorney?  

Answer 3: Yes. 

Question 4: A law firm has its secretary appointed as personal representative of a 
decedent’s estate, and the law firm represents the personal representative as 
attorney. Is this an ethical arrangement? 

Answer 4: Yes. 

References: Canon 12, 27, 34   

OPINION 

None of the four situations directly violates the Canons of Professional Ethics; 
however, because each so closely approaches the line when the “spirit” of the canons are 
abused a categorical answer is difficult.   
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In Question 1, it is presupposed that an heir has employed the father; that the heir 
was fully informed about the father-son relationship and upon his own volition employed 
the father, the son or both. Based upon such assumptions Canon 27 is not involved and it is 
not improper for the father to represent the administrator, and accept whatever fee may be 
allowed by the court.     

Under Question 2 it is assumed the appointment was made by agreement or with 
notice to all heirs, and no representation was made that an attorney would not be employed. 
Since the Court must approve all fees charged against an estate and since any charge, by a 
personal representative or attorney, should be based upon the amount and nature of services 
rendered, a violation of the canon does not occur. The question, however, does present a 
situation wherein it is assumed that it may be possible for two members of a firm to collect 
double for their services. Fees for the settlement of an estate should not be any greater nor 
less, because the service has been performed by one or more individuals. A lawyer’s fee 
should never exceed the value of the services rendered. 

The answer to the question presented in Question 3 is arrived at by deduction. If the 
partnership may ethically collect fees and commissions it may ethically divide them. Canon 
34 is not violated. A violation of this Canon occurs only where the transaction involves a 
lawyer and lay representative or lawyers not members of the same firm. 

The arrangement envisioned by Question 4 approaches an involvement with 
Canon 27, in that it is made to appear that the firm or attorney may be soliciting business 
for or through the secretary. It naturally follows that the estate may be charged more than 
necessary for its administration and involve a violation of Canon 12. It further insinuates 
an “arrangement” or “practice” may be engaged in that violates the spirit of one or more 
of the canons. The opportunity is present; the facts are not. Since Canon 34 prohibits the 
attorney from sharing in any fee the court may allow the personal representative the 
“arrangement” is not unethical. It could easily benefit the estate.    

Accordingly, it is the opinion of the Committee that all questions must be answered 
in the affirmative.  

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the 

Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 
(or its predecessor rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


